[rev_slider alias="blog"]

[Blog] Curaçao, waar blijven wij?

Mar 25, 2017

Neuro-linguïstisch programmeren, beter bekend als NLP, is op Curaçao nog een onbekend fenomeen. Wereldwijd wordt deze methodiek omarmd om communicatie en gedrag te verbeteren. In NLP wordt gekeken naar de wijze waarop wij de wereld waarnemen, hoe wij hierop reageren, en de manier waarop wij dit vervolgens kunnen verbeteren. Bewustwording en wijziging van bepaalde gedragspatronen en effectieve communicatie zijn hierin belangrijke elementen.

Richard Bandler (tevens oprichter van The Society of NLP™) en John Grinder waren in de jaren 70 de grondleggers van NLP. Zij kwamen met antwoorden op onder andere de volgende vragen: hoe verander je mentaal en emotioneel gedrag? Hoe leer je effectiever en efficiënter communiceren? Hoe leer je nog beter beïnvloeden door middel van interpersoonlijke communicatie? Dit zijn toch zaken waar broodnodig aandacht aan moet worden besteed op Curaçao. Kijk maar hoe wij tegenwoordig met elkaar omgaan in het dagelijks leven, maar zeker ook in de politiek. Daarnaast zie je ook in het bedrijfsleven steeds vaker verstoorde werkgever-werknemer relaties. Dit moet en kan beter!

NLP technieken worden door vele “leiderschapsgoeroes” toegepast. Onder andere Anthony Robbins, de wereldberoemde life coach en auteur uit de USA past in zijn coaching en programma’s de technieken toe. Robbins heeft vele politici, bekende sterren en mensen uit het bedrijfsleven gecoacht, waaronder Nelson Mandela, Bill Clinton, Princess Diana, Serena Williams en Oprah Winfrey. En met succes.

Toch is er, naast alle lovende woorden, ook de nodige scepsis over NLP. Het wordt soms beschreven als een pseudo wetenschap. Hoe het ook zij; NLP wordt door velen wereldwijd als een verrijking ervaren.

Korte tijd geleden had ik een interessant gesprek met een HR manager van een grote organisatie op Curaçao. Terwijl zij mij vriendelijk aankeek, legde ik vol enthousiasme uit wat ik doe: “Ik geef training in communicatie en leiderschap, ontwikkel innovatieve projecten op deze gebieden en ben life en business coach.” ”Hmm, ok leuk”, zei zij quasi nonchalant. “Ook pas ik NLP-technieken toe in mijn trainingen”, voegde ik er nog aan toe.

Haar wenkbrauwen gingen omhoog en zij keek mij kort aan om vervolgens een aantekening te maken. Nu moest ik natuurlijk wel laten zien wat ik waard was door onder andere te benoemen wat ik non-verbaal van haar had opgevangen. Ik vroeg haar daarna: “Bent u bekend met NLP?” “NL-hoe??”, antwoordde zij mij. “Neuro-linguïstisch programmeren, een bekende methodiek die wereldwijd wordt toegepast. “
“Hoe schrijf je dat?”, vervolgde ze. “Dan zal ik het even googlen.” Ik kon een kleine glimlach niet onderdrukken.

Een aantal weken later werd ik uitgenodigd om hun directieleden en senior managers te trainen. Tijdens deze training kwam naar voren dat er tegenwoordig toch nog steeds wordt aangestuurd op basis van autoriteit, in plaat van leiderschap, communicatie en beïnvloeding. Voor de meeste mensen waren de besproken technieken zeer vernieuwend. Zelfs de directeur Communicatie zei aan het eind van de training dat “hij ontzettend veel had geleerd en blij was met al deze nieuwe stof over communicatie”. Hij gaf verder aan “dat het hem concrete tools gaf om beter invloed op collega’s uit te oefenen, om effectievere gesprekken te voeren en om de emotie te neutraliseren in gesprekken door meer vanuit objectiviteit te communiceren”.

Met de komst van de generatie Y en Z werknemers is waargenomen dat autoriteit alleen niet meer voldoende is om een bedrijf succesvol te leiden. Bij deze generaties is loyaliteit aan één organisatie niet meer vanzelfsprekend. Dit vereist van het management dus vernieuwde leiderschapsstijlen en veel meer interpersoonlijke communicatievaardigheden dan in het verleden.

Dit soort technieken zouden anno 2017 toch wel verplichte kost moeten zijn voor alle leidinggevenden op ons eiland. Niet alleen in het bedrijfsleven, maar zeker ook bij de overheid.

Curaçao, waar blijven wij? Wanneer gaan wij aandacht besteden aan onze gedragspatronen en ons echt verder ontwikkelen op het gebied van ons zelfbewustzijn, interpersoonlijke communicatie en beïnvloeding?

CONTACT US

+5999 513 3156

info@creatingmilestones.today